Vuokramökki vai oma mökki? Opas mökin ostamiseen.

Vuokramökki vai oma mökki
Onko parempi omistaa vai vuokrata mökki?

 

Vuokramökki vai oma mökki?  

Opas mökin ostamiseen.

Suomalaiset ovat aina olleet mökkikansaa. Toisille on riittänyt vuokramökki ja toiset taas haluavat ehdottomasti oman mökin. Kummassakin vaihtoehdossa on tietenkin edut ja huonot puolet. Mökkihaun mökin ostajan opas auttaa päättämään kannattaako ostaa oma mökki vai vuokrata mökki. 

Yleisesti ottaen oman mökin ostaminen kannattaa silloin, jos siellä viettää tarpeeksi aikaa. Jos lomailet mökillä vain viikon kaksi vuodessa, on vuokraus ehdottomasti taloudellisempi ja järkevämpi vaihtoehto. 

Oma mökki toisaalta kerryttää omaisuutta, mutta siitä on myös kulua. Keskivertosuomalainen viettää mökillä 17 vuorokautta vuodessa, jolloin laskennallisesti vuokramökkeily tulee edullisemmaksi, helppoudesta puhumattakaan. Keskiverto mökki on taas käytössä 79 vuorokautta vuodessa, jolloin oman omistaminen on taas jo järkevämpää. Tämä ero kertoo selkeästi siitä, että mökkejä myös lainataan ja vuokrataan paljon.

Mökkien hintakehitys Suomessa on ollut vahvaa viime vuosina. Erityisesti koronapandemia lisäsi mökkien kysyntää, kun monet ovat halunneet viettää aikaa luonnossa ja tehdä töitä etänä mökeiltä. Nyt tämä kysyntä on jo tasoittunut.

Mökkien hinnat vaihtelevat alueittain ja sijainnin mukaan paljonkin. Esimerkiksi suosituimmilla mökkialueilla, kuten Uudellamaalla, Turun saaristossa, Saimaalla ja Lapissa, hinnat voivat olla korkeammat kuin muualla Suomessa. Keskimäärin mökkien hinnat ovat kuitenkin nousseet kaikkialla Suomessa.

Taloussanomat selvitti viime vuoden suosituimmat mökkipaikkakunnat Maanmittauslaitoksen kiinteistökaupparekisteristä. Mökkikauppojen määrät ovat laskeneet koronan jälkeen, mutta vilkkaimmilla paikkakunnilla mökkejä myydään edelleen noin sata vuodessa. Vuonna 2022 eniten mökkejä myytiin suurissa mökkikunnissa kuten Mikkeli, Lohja ja Kuopio. Kuopiossa mökkejä myytiin 90, Lohjalla 91 ja Mikkelissä 113 kappaletta. Parhaiten kaupaksi kävivät rantamökit, mutta Lohjalla kaupaksi kävivät hyvin myös kuivanmaan mökit.

Hyvin varustellut mökit hiihtokeskuksista ja kaupunkien läheltä kävivät välittäjien mukaan myös erinomaisesti kaupaksi. Syrjäseudulla, kaukana palveluista sijaitsevat kohteet eivät sen sijaan kiinnosta ostajia, joten edelleen kohtuullisella tai jopa pienellä rahalla pystyy helposti toteuttamaan oman mökkiunelmansa.

Yleisesti ottaen mökkien hintakehitys jatkui vahvana vuonna 2022. On kuitenkin tärkeää huomata, että mökkien hintojen nouse ei ollut tasainen kaikkina vuosina. Esimerkiksi taloudellisen laman aikana 1990-luvulla mökkien hinnat putosivat merkittävästi ja vasta 2000-luvun alussa ne alkoivat nousta uudelleen. Myös tulevaisuudessa mökkien hintakehitys voi vaihdella taloudellisten ja muiden tekijöiden vaikutuksesta.

Mitä pitää ottaa huomioon, kun ostaa mökin. Mökin ostajan opas.

  1. Sijainti: Mieti millaisessa ympäristössä haluat mökin sijaitsevan. Haluatko mökin rannalta, metsän keskeltä vai kaupungin läheisyydestä? Harkitse myös etäisyyttä mökiltä tärkeisiin palveluihin, kuten ruokakauppa, terveyskeskus ja harrastus mahdollisuudet.
  2. Budjetti: Määritä itsellesi selkeä budjetti mitä olet valmis sijoittamaan mökin ostoon ja sen kunnostamiseen, sekä kunnossapitoon. Hintojen vaihtelut mökkien välillä on yleensä suuri, joten budjetin asettaminen helpottaa löytämään juuri sinulle sopivan vaihtoehdon.
  3. Mökin koko ja ominaisuudet: Mieti millainen mökki vastaa tarpeitasi. Tarvitsetko suuren mökin isolle perheelle tai pienemmän mökin pariskunnalle tai yksin lomailevalle. Harkitse myös mökin varustetasoa ja mukavuuksia, kuten sähköä, juoksevaa vettä, lämmitystä, saunaa ja muita haluamiasi ominaisuuksia.
  4. Kunto ja kunnossa pito: Tarkasta mökin kunto huolellisesti ennen ostoa. Käy paikan päällä tarkastamassa rakenteet, putkistot, sähköjärjestelmät ja muut tekijät. Jos mökki vaikuttaa huonokuntoiselta, saatat joutua tekemään suuriakin remontteja ja korjauksia.
  5. Käyttötarkoitus ja ympärivuotinen käyttö: Päätä käytätkö mökkiä vain kesäisin vai tuleeko siitä ympäri vuoden käytettävä lomailukohde. Ympärivuotista käyttöä varten tulee mökin täyttää tietyt vaatimukset, kuten asianmukainen eristys ja lämmitys. Jos käytät mökkiä etätöihin, niin ainakin silloin on hyvä selvittää myös internetin saatavuus. 
  6. Tontti ja maa-alue. Kiinnitä huomiota myös mökin tonttiin ja ympäröivään maastoon. Tarkista tontin koko, pohjaveden korkeus ja mahdolliset rajoitukset tai määräykset, jotka voivat vaikuttaa tulevaan käyttöösi.
  7. Palvelut ja harrastusmahdollisuudet: Mieti, millaisia palvelut ja harrastusmahdollisuudet ovat lähellä mökkiä. Jos haluat esimerkiksi kalastaa, veneilymahdollisuudet ja vesistöt ovat tärkeitä. Tarkista myös lähialueen retkeilyreitit, uimarannat ja muut aktiviteetit, joista haluat nauttia mökkireissulla.
  8. Mahdolliset lisäkulut: Laske budjettiisi mahdolliset lisäkulut, kuten kiinteistöverot, vakuutukset, ylläpitokustannukset ja mahdolliset hoitovastikkeet jos kysymyksessä on esimerkiksi mökkikylä tai osakeyhtiö.

Mökkihaussa voit ilmoittaa nyt myös oman mökkisi myyntiin tai löytää sellaisen vapaa-ajan asunnon kuin juuri sinun tarpeeseesi sopii. Mökkihaku tarjoaa nyt laajan kattauksen erilaisia ja eri hintaisia mökkejä myyntiin ympäri Suomea. Tutustu tästä linkistä Mökkihaun myytävien mökkien tarjontaan.

Jos taas sinulle sopii paremmin vuokramökkeily, niin niitä pääset etsimään tästä linkistä.