Yhdistä kalastus ja mökkeily kunnon kalareissuksi – kokosimme tärppejä Suomen parhaisiin apajiin!

Kalastus ja mökkeily ovat parhaimmillaan mielenrauhaa, luonnossa liikkumista ja onnistumisen elämyksiä. 

Kalastusreissulle lähteminen on monelle vuoden kohokohta. Kaveriporukan tai perheen kesken tehty kalastus- ja mökkeilyreissu tarjoaa juuri sopivan paon arjesta. Vaikka kalastus vaatii kärsivällisyyttä ja eränkävijän taitoja, se on myös rentouttavaa luonnossa liikkumista ja jännittävää odotusta. Jos joukkoon eksyy vieläpä kokenut kalamies tai -nainen, hän onnistuu varmasti löytämään kalastamiseen parhaat niemet ja notkelmat.

Onkiminen on kalastusmuodoista edullisin, helpoin ja varmasti myös suosituin, sillä kukapa ei olisi heittänyt vavan päässä killuvaa kohoa veteen ja odotellut kärsivällisesti sen painumista pinnan alle. Onkiminen kuuluu yleiskalastusoikeuksiin, joten siihen ei tarvita erillistä lupaa. Sama koskee pilkkimistä, joka on kauniilla kevätsäillä ja -jäillä mitä parhain tapa ulkoilla ja nauttia talvesta.

Heittokalastus vaatii jo hieman enemmän ymmärrystä vieheistä, vavoista ja kalastustekniikoista. Heittokalastus on sallittua kaikkialla muualla paitsi kieltoalueilla, kuten joissain koskissa. Useimmiten näihin voidaan kuitenkin ostaa erillinen kalastuslupa. Heittokalastajan täytyy myös maksaa kalastonhoitomaksu. Lisää kalastusluvista voit lukea täältä.

Suomen joet ja järvet ovat mitä parhainta ympäristöä myös perhokalastajalle. Perhokalastus on taitolaji, mutta pitkäjänteinen ja taitava kalastaja saattaa saada saaliikseen komeita lohia, taimenia tai harjuksia. Lisäksi Suomen lukuisat järvet tarjoavat mahdollisuuden myös muun muassa vetouisteluun ja pyydyskalastukseen.

Lappi kutsuu mökkeilemään ja kalastamaan

Monet sanovat, että Lapista löytyvät parhaat kalavedet. Yksittäisten vesistöjen paremmuudesta on varmasti yhtä monta teoriaa kuin on kalastajaakin, mutta lähdetään siitä oletuksesta, että Pohjois-Suomen vedet ovat parhaimmistoa. Sen puolesta puhuu tietysti se, ettei missään muualla pääse kalastelemaan yhtä upeissa maisemissa, luonnon ja rauhan keskellä. Myös harvinaisempi saalis voi houkutella Lappiin: harjusta ei saa muualta Suomesta ja nieriääkin tapaa muualla hyvin harvoin. Inarijärvi ja Kilpisjärvi sekä tunturi-Lapin pienet vesistöt ovat hyviä kohteita näiden ja perinteisempien saaliskalojen pyytämiseen. Myös Tenojoelta ja Tornionjoelta on moni nostanut komeita saaliita.

Pohjois-Suomi ja Lappi Manamansalo, Hossa ja Kylmäluoma ovat perheille hyvin sopivia, monipuolisia virkistyskalastuskohteita. Tarjolla on valmiita reittejä pitkospuineen, tulentekopaikkoja, vuokraveneitä ja vuokramökkejä.

Varaa mökki Lapista ja lähde kalastamaan! 

Tietysti hyviä kalavesiä löytyy koko Suomesta, onhan kyseessä järvien täplittämä maa. Kannattaa tutustua vesistöihin ja kalastoon hyvissä ajoin ennen matkaa, jotta osaa suunnata oikeanlaisiin poukamiin.

Luonnossa liikkuvan vastuut

Kalastamiseen liittyy myös vastuuta, sillä luontoa ei pitäisi häiritä enempää kuin on välttämätöntä. Lintujen pesimäaikaan on suotavaa välttää pesimärantoja. Siimoja, koukkuja tai mitään muutakaan roskaa ei saa jättää luontoon, sillä ne ovat vahingollisia eläimille. Kannattaa myös muistaa, että alamittaiset kalat on toimitettava välittömästi takaisin sinne, mistä ne ovat tulleetkin.

Lue lisää hyvistä kalapaikoista ja kalastuksen säännöistä Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestön sivuilta.

Kiinnostuitko kalareissusta? Käy tutustumassa mökkitarjontaamme täällä, ja varaa rentouttava kalastusmatka mökkimajoituksella!