Mökkeilijän muistilista: pakkaa nämä varusteet mukaan vuokramökille

Vuokramökin varustus on hyvä selvittää etukäteen, jotta välttyy yllätyksiltä

Mökiltä saattaa olla pitkä matka lähimpään kauppaan tai kaupunkiin, joten kannattaa selvittää etukäteen kaikki tarpeellinen tieto mökin varustuksesta. Kannattaa myös kartoittaa lähiseudun palvelut, kuten kaupat, apteekit, huoltoasemat ja terveyskeskukset. On myös hyvä varmistaa hyvissä ajoin etukäteen, kuinka avainten noudon ja palautuksen kanssa toimitaan.

Nappaa tästä vinkit talteen ja vietä rentouttava mökkiloma jossain upeista kohteistamme

Juomakelpoinen vesi

Ennen mökille lähtöä kannattaa selvittää, onko mökillä juomakelpoista, juoksevaa vettä tai käyttökelpoista lähdettä lähistöllä. Muussa tapauksessa kannattaa matkatavaroihin pakata riittävästi vettä juotavaksi ja ruuanlaittoa varten.

Järviveden käyttöä esimerkiksi perunoiden tai kahvin keitossa ei suositella. Vaikka suurin osa mikrobeista ja taudinaiheuttajista poistuu vedestä viiden minuutin keittämisen jälkeen, mahdollinen sinilevä ei haihdu.

Ruuanlaittopaikka ja -välineet

Monissa uudemmissa mökeissä on sähköt ja jääkaappi sekä liesi ruuanlaittoa varten. Kannattaa kuitenkin varmistaa keittiön varustelu etukäteen, jotta välttyy yllätyksiltä. Ruuan säilyttäminen ja valmistamisolosuhteet vaikuttavat paljon siihen, millaista ruokaa mökillä voi tai kannattaa valmistaa.

Jos kokkailu tapahtuu ulkosalla, on hyvä varmistaa, tarvitseeko mökille tuoda esimerkiksi hiiliä, sytytysnestettä ja tulentekovälineitä.

Muut tarvikkeet

Ruoka, juoma ja lämpimät vaatteet ovat mökkeilyn onnistumisen kannalta olennaisimmat muistettavat asiat. Mökille lähtiessä kannattaa lisäksi varmistaa, että laukusta löytyvät ainakin pyyhe, peseytymisvälineet ja yöpymisvarusteet, kuten makuupussi tai liinavaatteet. WC- ja talouspaperia on hyvä varata mukaan. Taskulamppu, paristoja, kynttilöitä, hyttyskarkote sekä peruslääkkeet ja haavanhoitotarpeet on myös hyvä pakata reppuun.

Kalastus ja retkeily

Mökkirannasta tai veneestä kalastelu on mitä parhainta ajanvietettä. Kysäise mökin omistajilta kalastusvarusteista, jotta tiedät, mitä pakata mukaan. Huvikalastus kuuluu jokamiehenoikeuksiin, joten onkimiseen ei tarvita sen kummempia lupia. Heitto- ja vetouisteluun sekä katiska- ja verkkokalastukseen puolestaan täytyy olla luvat. Luvat saa nykyisin myös netistä.

Retkeily ja patikointi kuuluvat monen mökkilomaan. Kannattaa tutustua lähialueen kansallispuistoihin ja muihin merkittyihin retkeilyreitteihin ja pakata mukaan patikointiin sopivat varusteet.

Tutustu kansallispuistoihin ja mökkeilyvaihtoehtoihin koostamassamme artikkelissa